Zandvliegen

Zandvliegen komen alleen voor op het zuidereiland. In het gebied rondom Christchurch zul je er geen last van hebben, maar daarbuiten, en vooral aan de zuidkust, ga je ze zeker tegenkomen.

Zandvliegen (sandflies) zijn kleine vliegjes. Ze bijten alleen als je stilstaat, en ze houden niet van direct zonlicht. Vooral ‘s ochtends, tijdens de schemering en op grijze dagen zul je er last van hebben. Ook houden ze niet van harde wind en regen. Als je gebeten bent ontstaat een klein bultje, en deze zal een paar dagen jeuken. Naast de bultjes die je er van krijgt zijn zandvliegen ook vervelend omdat ze in grote zwermen om je heen vliegen. Op zo’n moment kun je beter blijven lopen, en pas binnen ergens gaan zitten.

Ga je naar een gebied waar zandvliegen voorkomen, dan is DEET onmisbaar. Je kunt dit al in nederland kopen, maar dan bestaan ze meestal maar voor 40 of 50 procent uit DEET. In Nieuw Zeeland zijn sprays te koop met 100% DEET, zoals repel. Ook Off! is een goede insectenspray. Deze zijn gewoon te koop in de supermarkt.

Er bestaat trouwens een Maori-legende waarom zandvliegen bestaan. De god Tu-te-raki-whanoa was net klaar met het scheppen van Fjordland, en het was ongelofelijk mooi. Zo mooi dat mensen stopten met werken, Ze stonden alleen nog maar te kijken naar al het prachtige landschap om ze heen. De godin Hinenuitepo werd boos vanwege al deze onproductieve mensen, en daarom schiep zij de zandvlieg om ze te bijten en in beweging te krijgen.