Rijden in Nieuw Zeeland

In Nieuw-Zeeland is het erg makkelijk om te rijden. Het landschap is erg gevarieerd en de wegen zijn voorzien van goede bebording. Iederen kan de weg in Nieuw-Zeeland vinden. Wel dient men links te rijde, wat voor Nederlanders toch altijd even wennen is.

Rijbewijs

Bij het huren van een auto of een camper dient u over een geldig rijbewijs te beschikken dat minstens 1 jaar in uw bezit is. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht in Nieuw-Zeeland, maar is wel aan te raden.

Verkeersregels

Er wordt in Nieuw-Zeeland aan de linkerkant van de weg gereden. De maximum snelheid is 100 km/uur buiten de bebouwde kom en 50 km/uur binnen de bebouwde kom, tenzij anders is aangegeven.

Er zijn per staat wel verschillen wat betreft de verkeersregels. Over het algemeen is de belangrijkste regel dat het verkeer van rechts voorrang heeft. Op een rotonde (die u linksom oprijdt) heeft het verkeer dat al op de rotonde rijdt, altijd voorrang. Ook de ‘left turn rule’ is erg belangrijk. In tegenstelling tot Nederland, als men linksaf slaat, heeft het tegemoetkomende voertuig dat rechtsaf slaat voorrang.

De bestuurder en alle passagiers (ook achterin) zijn verplicht autogordels te dragen. Kinderen onder de 5 jaar zijn verplicht in beveiligde kinderzitjes te zitten. Dit dient u bij de boeking op te geven.

Er staan in Nieuw-Zeeland zware straffen op rijden onder invloed.

Rijbeperkingen

Het is verboden om met een huurauto of een camper te rijden op ongeasfalteerde wegen. Alle voertuigen mogen ook niet door diepe plassen water en absoluut niet door zoutwater rijden. Met een Four Wheel Drive mag wel op erkende onverharde wegen worden gereden.

Bepaalde gebieden mogen met het voertuig alleen bezocht worden met toestemming van het verhuurbedrijf. Voorbeelden hiervan zijn Skippers Road, Ninety Mile Beach, Ball Hut Road en het gebied ten noorden van Colville Township. U reist in deze gebieden wel op eigen risico en door de lange afstand kan hulp lang op zich laten wachten.

Wegen in Nieuw Zeeland

De wegen in Nieuw-Zeeland zijn in een goede staat van dienst. De meeste wegen zijn geasfalteerd, alleen op het platteland kunt u nog wegen met gravel tegenkomen. Alleen in de buurt van steden zijn er autosnelwegen.

Omdat de afstanden tussen de steden in Nieuw-Zeeland niet zo groot zijn en er weinig verkeer op de wegen is, is het rijden in Nieuw-Zeeland een prettige ervaring.

Tanken en brandstofprijzen

De benzine is zeer goedkoop in vergelijking met Nederland. In Nieuw-Zeeland betaalt u ongeveer dezelfde prijs als in Nederland maar dan in $NZ (dus ongeveer de helft goedkoper). Diesel is goedkoper, circa NZD 0,70 per liter. Op het platteland liggen de prijzen gewoonlijk iets hoger.

In Nieuw-Zeeland zijn er voldoende benzinestations in en rondom de steden. In de Nationale Parken en op het Zuidereiland is het echter verstandig om voldoende benzine bij u te hebben, er zijn hier namelijk minder benzinestations. Het is aan te raden om bij een driekwart lege tank brandstof bij te vullen.