Wat is de beste reisgids voor Nieuw-Zeeland?

Of je nou je hele reis van tevoren wil plannen, of op de bonnefooi gaat en wel ziet waar je terecht komt, die keuze is aan jou. Wat ik je in beide gevallen in elk geval wil aanraden is het kopen van een goede reisgids.

Deze kan helpen een goede keuze te maken tussen al het moois wat er te zien is maar waar je nooit allemaal aan toekomt, en voorkomt dat je 200 km moet omrijden voor een toeristische trekpleister dit achteraf totaal niet de moeite waard blijkt te zijn.

Je kunt uiteraard kiezen voor de bekende reisgidsen zoals Lonely Planet of Capitool, waarin alle hotspots, campings en restaurants beschreven staan. Wil je echter een reisgids waarin niet alleen de populaire plekken staan, maar ook (soms letterlijk) van de gebaande paden wordt afgeweken? Dan zou ik kiezen voor NZ Frenzy van Scott Cook.

Voor zijn boeken (over elk eiland heeft hij een apart boek geschreven) heeft hij zelf elke waterval bezocht, elke berg beklommen en elke wandeling gemaakt die hij in zijn boeken beschrijft. Hij kan je daarom uit persoonlijke ervaring vertellen waarom je sommige populaire bestemmingen wel, en andere niet moet bezoeken en waarom. Daarnaast vertelt hij over plaatsen die hij ontdekt heeft die niet in alle reisgidsen zijn opgenomen, maar zeker de moeite waard zijn. En juist omdat deze plekken niet onder alle reizigers bekend zijn en daarom niet zo druk bezocht, zijn dit soms de speciale plekken waar je je even alleen op de wereld waant. In zijn boek over het zuidereiland staat zelfs een obscure-o-meter, welke van elke attractie beschrijft hoe populair of obscuur deze is.

Af en toe geeft hij een tip over waar je het beste kunt camperen en praktische tips over welke spullen je het beste mee kunt nemen als je een wandelroute gaat lopen, of welk youtube-filmpje nog beter beschrijft wat hij je vertelt. Wandelroutes staan in Nieuw-Zeeland overal vermeld op de groene DOC-borden, maar Scott vertelt je welke van deze routes je het beste kunt nemen. Ook verduidelijkt hij zijn beschrijvingen soms met foto’s, vooral wanneer het plaatsen betreft die wat minder polulair zijn en dus niet met borden staan aangegeven.

De boeken zijn helaas niet te koop in Nederland, maar wel te bestellen via Amazon. Ook kun je op www.nzfrenzy.com de boeken voor 10 dollar per stuk (ongeveer €7)  downloaden in pdf-formaat. Handig  wanneer je een tablet meeneemt, dat scheelt weer wat gewicht in je backpack.

Alvast een voorproefje van NZ Frenzy?
Klik hier voor het eerste hoofdstuk van NZ Frenzy South Island
Klik hier voor het eerste hoofdstuk van NZ Frenzy North Island

Een overzicht van de meest verkochte Nederlandstalige reisgidsen vind je op onze Reisgidsen pagina