Openbaar vervoer

Het reizen per bus door Nieuw-Zeeland is makkelijk, vrij goedkoop en goed georganiseerd. Het kan echter wel veel tijd in beslag nemen. De grote busmaatschappijen zijn Mount Cook Line, InterCity en Newmans Coachlines. Zij onderhouden verbindingen tussen alle belangrijke plaatsen en toeristische gebieden. De prijsverschillen tussen de maatschappijen onderling zijn marginaal. Natuurlijk kunt u ook gebruik maken van een van de lokale busmaatschappijen.

Nieuw-Zeeland kent vanwege haar heuvelachtige landschap maar enkele treinroutes. Het reizen per trein is in Nieuw-Zeeland niet goedkoop. De treinen worden namelijk uitsluitend gebruikt door toeristen en niet door de plaatselijke bewoners. De treinen zijn comfortabel en vaak net iets sneller dan de bus. Het uitzicht vanuit de trein is vaak fantastisch.

Enkele treinroutes zijn:

‘Overlander Express’ tussen Auckland en Wellington
‘Kaimai Express’ tussen Auckland en Tauranga
‘Geyserland Express’ tussen Auckland en Rotorua
‘Bay Express’ tussen Wellington en Napier
‘Coastal Pacific Express’ tussen Picton en Christchurch
‘Southerner Express’ tussen Christchurch en Invercargill
‘Tranzalpine Express’ tussen Christchurch en Greymouth

U kunt van het Noordereiland naar het Zuidereiland en v.v. reizen per veerboot. Deze diensten worden uitgevoerd door de maatschappijen Interislander en Lynx. De reis van Wellington naar Picton (of vice versa) duurt ongeveer 3 uur en 20 minuten. De overtocht met de catamaran ‘The Lynx’ gaat over het algemeen iets sneller maar is dan ook iets duurder.