De Nieuw-Zeelandse keuken

De Nieuw-Zeelandse keuken is een mengelmoes van invloeden uit Europa, Japan, Vietnam, Thailand, Maleisië, Indonesië en Polynesië. Dat is ook niet zo verwonderlijk in een land met zoveel verschillende culturen.

Typisch Nieuw Zeelands zijn gerechten met wild, lamsvlees, varkensvlees, gevogelte, schelpdieren, zalm en forel. Deze gerechten, zoals ‘fish and chips’ en ‘bangers and mash’ zijn dan ook overal in het land verkrijgbaar. Een alom bekend nagerecht in Nieuw-Zeeland is de Pavlova-taart, een erg zoete maar overheerlijke schuimtaart. Fruit zoals kiwi’s, appels en aardbeien is niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens goedkoop in Nieuw-Zeeland.

Op het Noordereiland kunt u deelnemen aan een traditionele hangi. Dit is een typische Maori-maaltijd waarbij gerechten met groenten, vlees en vis in de hete grond worden gaar gestoomd. De Nieuw-Zeelanders houden van goedkoop en snel eten, ze gaan daarom vaak naar fastfood restaurants als ze buiten de deur eten. Deze zijn dan ook goed vertegenwoordigd in Nieuw-Zeeland. Typisch voor het land zijn de zogenaamde BYO’s, die ook veel in buurland Australie te vinden zijn. De BYO’s (Bring Your Own) zijn restaurants die geen alcoholvergunning hebben en waar de gasten hun eigen wijn en bier meenemen.

Thee en bier zijn de favoriete dranken van de Nieuw-Zeelanders. Ze hebben dit naar alle waarschijnlijkheid overgenomen van de Engelsen. In Groot-Brittannië zijn thee en bier namelijk ook de nationale dranken. Nieuw-Zeeland produceert sinds dertig jaar wijnen van zeer goede kwaliteit. De wijnproductie vindt met name plaats in Hawke’s Bay en Martinborough op het Noordereiland en in Marlborough en Waipara Valley op het Zuidereiland.

Nieuw-Zeeland heeft dus een groot aanbod aan eetgelegenheden, er is voor ieder wat wils. De meeste restaurants serveren de lunch” tussen 12:30 uur en 15:00 uur. Het diner wordt geserveerd van 18:30 uur tot 22:30 uur. Met name in steden hanteren veel etablissementen echter ruimere openingstijden. Het geven van fooien in Nieuw-Zeeland wordt door u bepaald en is vrijwillig. Een fooi wordt natuurlijk wel graag in ontvangst genomen. Een fooi is gemiddeld vijf tot tien procent van de rekening.

Voor een snelle hap is de Subway of Mc Donalds natuurlijk over te vinden.