Flora en Fauna

Nieuw-Zeeland is het ideale land voor natuurliefhebbers. Een derde van het land bestaat uit beschermd natuurgebied. Omdat Nieuw-Zeeland eeuwenlang geïsoleerd is geweest van andere continenten in de wereld, heeft zij talloze unieke plant- en diersoorten. Deze hebben zich al die tijd ongestoord kunnen ontwikkelen .Er zijn in totaal 38 parken waaronder nationale parken en maritieme parken. Inmiddels staan er drie gebieden op de Wereld- erfgoedlijst van Unesco: het Tongariro National Park, Te Wahipounamu (Westland National Park (NP), Fiordland NP, Mount Aspiring NP en Mount Cook NP zijn onderdeel van dit gebied) en de sub-antarctische eilanden van Nieuw-Zeeland (Bounty Islands, the Snares, Antipodes Islands, Auckland Islands en Campbell Island). Alle parken en natuurgebieden in Nieuw-Zeeland mogen het gehele jaar bezocht worden.

Op het Noordereiland is het schitterende landschap door vulkaanerupties getekend. Er liggen op dit eiland talloze vulkanen waaronder Mt Tongariro, Mt Ngauruhoe en Mt Ruapehu. Deze vulkanen zijn alle drie de afgelopen jaren actief geweest. Een vulkaan die op dit moment nog steeds stoomt en zelfs aswolken produceert, is White Island.

Borrelende modderVanwege haar vulkanische oorsprong liggen er op het Noordereiland ook talloze kratermeren. Het gigantische Lake Taupo is hier een prachtig voorbeeld van. Geothermische activiteit, die tot uiting komt in de talloze spuitende geisers, kokende modderpoelen en heerlijke warmwaterbronnen, is ook duidelijk aanwezig op het Noordereiland.

 

Op het Zuidereiland liggen de Zuidelijke Alpen met als hoogste berg Mount Cook. De hoogste pieken van de Zuidelijke Alpen zijn met eeuwige sneeuw bedekt. De bergketen kent een bijzondere vegetatie, in de lente is zij altijd bedekt met een deken van lieflijke alpenbloemen.

Strand van OkaritoEindeloze stranden, wijngaarden en bossen zijn tevens kenmerkend voor Nieuw-Zeeland. Inheemse bossen zijn, ondanks de komst van de mens, toch nog gedeeltelijk bespaard gebleven. Het Waipoua Forest bijvoorbeeld, met reusachtige kauri bomen, is bij elk bezoek weer indrukwekkend.

In heel Nieuw-Zeeland is veel landbouwgrond te vinden. Met name weilanden vol met schapen zijn goed vertegenwoordigd. Er zijn namelijk in totaal veertig miljoen schapen in Nieuw-Zeeland, dat is tien keer zoveel als inwoners!

Opvallend in Nieuw-Zeeland zijn de reuzenvarens en diverse inheemse boomsoorten zoals de kauri, de rimu en de totara. Deze bomen staan bekend om hun bijzonder hard en duurzaam hout. De nationale bloem van Nieuw-Zeeland komt van de kowhai, een boom met bijzondere gele bloemen. In december bloeit de Christmas Tree (pohutakawa) uitbundig met rode bloemen.

Op vleermuizen na, kwamen er in Nieuw-Zeeland oorspronkelijk geen landzoogdieren voor. Dit veranderde met de komst van de Europeanen. Deze brachten dieren zoals vossen, katten en hermelijnen mee. De inheemse diersoorten kregen er opeens een groot aantal natuurlijke vijanden bij, waardoor veel vogelsoorten zijn uitgestorven. Gelukkig zijn er tegenwoordig nog talloze vogels in Nieuw-Zeeland te bewonderen, vogels die nergens anders ter wereld voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn vleugelloze soorten als de kiwi en de weka.

KiwiDe kiwi is het nationaal symbool van Nieuw-Zeeland, deze kleine nachtvogel is echter niet makkelijk te bespeuren in het wild. Aan de kust van Nieuw-Zeeland broeden koningsalbatrossen en op de stranden (met name op het Zuidereiland) waggelen pinguïns. Langs de kust van heel Nieuw-Zeeland kunt u dolfijnen, zeeleeuwen, walvissen, pelsrobben en potvissen signaleren. Slangen en andere giftige diersoorten komen niet voor in Nieuw-Zeeland; het enige reptiel is de schuwe tuatara die alleen in het uiterste noorden van het land leeft.