Betalen met de New Zealand Dollar

De munteenheid van Nieuw-Zeeland is de New Zealand Dollar. Deze is onder te verdelen in 100 cents. Er zijn munten van 5, 10, 20 en 50 cents en van 1 en 2 dollar. Nieuw-Zeeland heeft bankbiljetten van 5,10, 20, 50 en 100 New Zealand Dollar. Niet alleen in Nieuw-Zeeland kan trouwens met deze munt betaald worden, de valuta wordt ook gebruikt op de Cookeilanden, Niue, Tokelau-eilanden en de Pitcairneilanden.

De New Zealand Dollar heeft een waarde van circa EUR 0,48 (NLG 1,07), deze is natuurlijk het hele jaar afhankelijk van de koersfluctuaties van een bepaald moment. Hier vindt u deze actuele koers. Behalve contant kunt u in heel Nieuw-Zeeland betalen met uw pinpas. U moet er wel op letten dat u een bankpasje heeft met het Cirrus, Mastercard, Maestro en/of Visa logo, en dat u voor vertrek de mogelijkheid tot pinnen buiten Europa inschakelt bij uw bank.U kunt bijna overal in Nieuw-Zeeland geld pinnen, vaak zijn de geld- automaten te vinden bij banken, winkelcentra en toeristische bezienswaardigheden. Vaak kunt u in winkels ook elektronisch betalen. Informeer bij uw eigen bank welke mogelijkheden uw pasje biedt. De bekende internationale creditcards worden in heel Nieuw-Zeeland geaccepteerd. U kunt hiermee eigenlijk alles betalen waardoor u niet met grote bedragen op zak hoeft te lopen. De meest gangbare creditcards zijn Diners Club, Visa, American Express en Mastercard.

Wij raden u aan om een (of beide) van de bovenstaande betaalmiddelen mee op reis te nemen en als aanvulling wat losse New Zealand Dollars. U kunt natuurlijk ook in Nieuw-Zeeland betalen met Travellers cheques in Amerikaanse dollars. Deze zijn verkrijgbaar bij alle banken en zijn verzekerd tegen verlies en diefstal. U kunt op alle internationale luchthavens, vrijwel alle banken en internationale hotels de Travellers cheques verzilveren, soms tegen een klein percentage. Zonder aangifte kunt u maximaal NZD 10.000,- in- en uitvoeren. Nieuw-Zeeland kent een BTW van ongeveer 12,5 procent, genaamd GST (Goods and Services Tax).

De banken in Nieuw-Zeeland zijn geopend van maandag t/m donderdag van 09:30 uur tot 16:30 uur. De banken zijn gesloten in het weekend en op feestdagen. In postkantoren kunt u terecht op maandag t/m vrijdag van 09:00 uur tot 17:00 uur.