Bellen

Telefooncel

In Nieuw-Zeeland werken alle openbare telefooncellen op kaarten. Telefoons die op munten werken zijn bijna niet meer te vinden. De grotere steden hebben telefooncellen waar u met een creditcard kunt betalen. Telefoonkaarten kunt u kopen bij hotels, Visitor Information Centres (i-SITE) en winkels met het phonecard-vignet. Een gesprek binnen een district kost minimaal 50 cent. Het bellen naar andere districten is duurder. Interlokale gesprekken beginnen met NZD 3,00 per minuut, de kosten kunnen snel oplopen. Als u vanuit Nieuw-Zeeland naar Nederland belt, draait u 00, gevolgd door het landnummer (31). Vervolgens draait u het netnummer (zonder de eerste 0) en het abonneenummer.

Collect Call

U kunt in Nieuw-Zeeland ook Collect Call bellen, de kosten van het gesprek zijn op deze manier voor degene die gebeld wordt. Dit is erg handig indien u geen klein geld of een telefoonkaart bij u heeft. Om in het buitenland een Collectgesprek aan te vragen, moet u het Nederland Direct-nummer bellen. Voor Nieuw-Zeeland is dit: 00 09 31. Indien u vanuit Nederland naar Nieuw-Zeeland wilt bellen, moet u alvorens het eigenlijke telefoonnummer de landencode 0064 intoetsen.

SIM-kaart

Wat je ook kunt doen is in Nieuw Zeeland een prepaid sim-kaart aanschaffen. Je bent daardoor bereikbaar voor de thuisblijvers en wanneer je gebeld wordt heb je niet die extra kosten die je met een Nederlands mobiel nummer wel zal hebben. Nog een voordeel voor de thuisblijvers is dat je redelijk voordelig naar een Nieuw-Zeelands nummer kunt bellen. Uiteindelijk ben je met zo’n nummer veel goedkoper uit dan wanneer je werkt met plaatselijke telefoonkaarten. Opwaarderen van je prepaid-tegoed kan op veel plaatsen,zoals de supermarkt of het benzinestation. Hou er wel rekening mee dat je op wat meer afgelegen plaatsen geen bereik kunt hebben.

Van het prepaid tegoed kun je ook MB’s kopen om mee te internetten. Dit gaat heel makkelijk door het sturen van een smsje, en is niet duur. Voor 1 GB betaal je rond de 20 dollar, en dit is een maand geldig. Minder MB’s kopen kan natuurlijk ook, maar is in verhouding duurder.